Ini dia artikel nya, syarikat yang menawarkan latihan industri. Pendek cerita, kena buat research sikit lah…. Kalau tak silap saya lah. So... Macam mana tiba-tiba ada niat nak buat blog? Oleh itu saya akan menamatkan latihan saya lebih awal iaitu pada 25/10/2013. Oh ya, kilang saya bekerja sekarang ada juga dalam senarai tu. So, dapat tangan 8500 lebih kurang…Shhh, jangan bagi tau orang…. Assalam, nak tanya. Latihan industri adalah satu mata pelajaran yang menjadi satu syarat atau kewajipan bagi setiap pelajar di Politeknik iaitu semasa semester 3 bagi pelajar Sijil dan semester 4 bagi pelajar kursus Diploma. Cita Cita saya Polis… Eh tahun ni nak jadi Bomba lah.. Elaun kerja siang dalam RM 3.50, malam berapa saya lupa. Saya ada buat contoh resume untuk apply latihan industri, boleh rujuk kat artikel ni ya adik adik, http://www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/. Maka sampai itu sajalah drama tahun baru kita ye, tuan, puan. Pelajar harus lebih cekap dan menepati masa dalam melakukan tugas yang Untuk topik ni, actually melly saya sudah cover dah sebelum ni. Dengar cerita, company saya kerja bagi sampai 1.8 untuk siapa yang dapat B. ura ura lah..saya dapat B. So ini sahaja yang saya tahu. Selain daripada itu, kami juga menyediakan elaun dan asrama untuk pelatih / pelajar yang menjalani latihan industri di kilang kami. Biarlah rahsia muahahaha. More... - Praktikal Latihan Industri (IT Technician) RAHMAN GROUP TRADING. 1.2 Tujuan Latihan Industri Tujuan latihan industri adalah untuk membolehkan pelajar mendapatkan pengalaman di syarikat tersebut bagi melahirkan pelajar yang mempunyai kemahiran dan kepakaran bagi memenuhi keperluan semasa negara. Walaubagaimanapun saya sebagai pelatih perlu memberikan sedikit komen atau dapatan sepanjang saya menjalankan tugas. Nah, aku bagi pencerahan. Awak tanya dia prosesnya macam mana. Malah ia adalah salah satu subjek yang wajib diambil bagi setiap pelajar sebagai syarat untuk memperoleh Silij atau Diploma. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kalau nak diikutkan, bila korang apply latihan industri akan ada satu surat khas yang institusi korang minta bagikan sekali kan? Aku yakin ada juga manusia datang ke dunia blog ni pernah menghadapi situasi yang sama macam aku kan? Nanti kalau cakap bunyi syarikat macam company yang buat kerja office office pula kan. Bersyukur sangat. Hak Pekerja : Kes Yang Pernah Saya Dengar!! Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh tinggalkan komen kat bawah Goodluck and all the best, students , Assalamualaikum dan selamat pagi semua! Kalau kau tak buat, sampai berjanggut lah kau tunggu jawapan. Aku harap tips dan pengalaman yang aku kongsi di atas dapat membantu korang yang bakal menjalani latihan industri kelak. AWAK – so saya kelulusan diploma mekanikal, macam mana ya proses untuk mohon. takutlah sebab benda yang belajar pun banyak yang tak ok huhu, Baiklah.. Sampai sini je aku bercerita hari ini. Banyak kebaikan dan kelebihan bila membuat latihan industri di kilang atau syarikat besar. Masa aku nak apply syarikat untuk aku berpraktikal (ataupon cari aweks, hahaa), aku target kilang Utusan sebab aku pernah pergi lawatan kilang tersebut, banyak unsur mekanikal di situ yang membuatkan aku teruja. Duit Tidak dinafikan duit merupakan perkara yang cukup penting dalam keadaan ekonomi kita sekarang ni. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… Cuba buat research untuk tahu kilang mana yang anda nak. Dan untuk tahu mana company yang bagus. Sebelum jam 8 dah muka aku terpacak di pejabat sumber manusia menunggu masa diri ini dipanggil untuk sesi pengenalan (briefing). Tapi aku bersyukur sebab dalam tempoh menunggu tu, ada sorang mamat ni yang akan LI bersama aku nanti. TETAPI, tak bermakna kalau korang tak nampak company yang korang nak atau company yang dekat dengan rumah korang tak ada dalam list tu, maksudnya company tu tak open untuk latihan industri..huhu….macam pusing pusing je ayat saya ni.. YANG TERBAIK LAGI DE BOOM, bila nak pilih company mana atau kilang mana untuk korang buat latihan industri bukan atas list. Kalau awal-awal dulu paranoid teruk nak LI di syarikat kecil sebegini, sekarang saya amat menghargai akan pengalaman sepanjang di sana. Sekali pandang ingat kerja dekat kilang macam low profil tapi itu dulu. “Keadaan ini menyebabkan taraf gaji jurutera negara hari ini dalam keadaan tertekan kerana industri tidak berusaha untuk meningkatkan tahap kemahiran jurutera,” katanya. Hari ini, genap lah sebulan lebih aku LI di syarikat ini. Yes, sebab aku bosan lah aku sampai ke sini hahaha. Kalau terbaik pun atas pengalaman dan bidang yang saya tahu sahaja. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. Kami sekarang sedang mencari para pelajar yang minat untuk menjalani latihan industri di kilang kami tersebut. Aku akan terang secara ringkas tentang apa yang aku alami sebelum/ ketika menjalani latihan industri dari first day sampai la ke hari ini. Sepanjang saya menjalani latihan industri di syarikat ini, penggunaan bahasa inggeris bukanlah perkara yang wajib bagi para pekerja di syarikat ini. Kami juga akan memberikan latihan dan tunjuk ajar untuk para pelatih / pelajar dari segala sudut dalam perniagaan ini. Saya juga ada pelbagai cara untuk korang apply latihan industri juga kat artikel tu. Jawatanl Sahagian dan Pengalaman Responden Sekerja di Kilang 79 8. Kelebihan kat atas ni, mungkin hanya dapat dekat pekerja tetap sahaja. Kenapa last minute? 5.2 CADANGAN Latihan industri yang telah dijalani di sini amatlah saya hargai.Daripada latihan ini saya ingin membuat cadangan serta saranan iaitu: Pihak kilang di minta mendedahkan lebih banyak perkara berkaitan dengan kerja_kerja dibuat supaya para pelajar mendapat lebih manfaat dari program latihan industri. Bos/supervisor aku ialah seorang lelaki Cina. Kawan saya kerja sana. Budak praktikal saya tak pasti. Latihan Industri ini sedikit sebanyak memberi pengalaman serta kemahiran kepada pelajar untuk melakukan kerja selepas menamatkan pengajian kelak. Sepanjang aku LI di syarikat ni, kerja-kerja yang pernah aku buat ialah develop website menggunakan programming language, buat database, troubleshoot komputer yang rosak, format komputer, buat cable network dan sebagainya. Tulis macam ayat bawah ni…. Kalau macam saya, dengan basic 2k. About. Di Bangi banyak jugak la kilang2 syarikat besar seperti Sony, Carrier, Toshiba, F&N, Denso, Utusan dan banyak lagi. Lepas tu kau tanya la dorang pasal permohonan kau. Apa itu Latihan Industri? Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. Latihan Kilang Model Bursa Dimulakan | Dewan Perniagaan dan Industri Bursa (BTSO) untuk meningkatkan produktiviti dan kualiti bersama dengan proses pembuatan kurungan di Kilang … Berbalik kepada kisah aku LI, aku merupakan seorang pelajar tahun akhir (Semester 6) di Politeknik. adalah wajib dijalani oleh semua pelajar di Institusi Pengajian Tinggi Awam atau Swasta sebagai syarat wajib bagi melayakkan pelajar menerima Sijil Diploma atau Ijazah mengikut jurusan yang diambil. Kenali saya di. Kalau lecturer tu memang habis study je terus jadi lecturer tiada pengalaman kerja. Kalau LI bawah gomen dan dapat elaun tu kiranya rezeki la tu hahahaha. Jadi taklah sia-sia aku LI selama 6 bulan ni. Ambil no telefon dia dan terus call sahaja tanya..begini ayat nya.. AWAK – hello, boleh saya bercakap dengan bahagian HR, KILANG YG AWK NAK – ya saya yang sedang bercakap, AWAK – saya nak tanya, kalau company xxx ni ada tawarkan latihan industri. Dalam bahagian IT ni, staf tak la banyak sangat. So apa yang saya tahu, company ada di Malaysia, no 1, Intel, no 12. 1. Jadi, begitu lah sedikit sebanyak kisah yang dapat saya kongsikan. Kalau kau bernasib baik, kau akan dapat jawapan mungkin dalam masa 3-4 hari atau 2-3  minggu. Focus utamanya adalah untuk kita cari kilang terbaik, reputable, nak mudah kata kalau dah habis practikal dan diterima pula terus masuk kerja, kerja yang kita dapat tu pun gajinya ELOK. Untuk company macam Oil n Gas contohnya, mana saya tahu. Senarai yang saya bagi, mungkin bukan terbaik. 1) Selepas itu bila da dapat nama company, cek kat website company tersebut untuk mendapat sedikit sebanyak gambaran. . Bertemu lagi kita di  petang Selasa yang mulia ini. About. TETAPI, tak bermakna kalau korang tak nampak company yang korang nak atau company yang dekat dengan rumah korang tak ada dalam list tu, maksudnya company tu tak open untuk latihan industri..huhu….macam pusing pusing je ayat saya ni.. Tapi saya sangat galakkan korang untuk sediakan resume untuk buat persembahan kat company company ni lebih baik lagi.. Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Rasanya dapat kot. Dan antara yang saya tahu, macam company Semicon dan juga company buat siment. Atau 1.5 dari gaji. Kawan-kawan saya yang menjalani latihan industri di syarikat gergasi, boleh jadi pengalaman mereka berlainan pula. Di Zy's Jelita Boutique, kami juga mengambil pelatih / pelajar yang mahu menjalani latihan industri di kilang kami. Pengalaman Responden Mengenai Latihan Dalam Mengendalikan Jentera Dalam Kekerapan 82 11. Kalau kau macam aku yang kurang bernasib baik ini, terpaksa lah kau tunggu berbulan-bulan nak dapat tempat. Poli apa? Iaitu SEMICON. Boleh saya terus hantar email atau post surat dekat cik tak? So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Objektif syarikat dalam menyediakan latihan industri kepada pelajar adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar khususnya bumiputra tentang pengurusan sebuah pusat komputer. Discussion. Pihak kilang di minta mendedahkan lebih banyak perkara berkaitan dengan kerja_kerja dibuat supaya para pelajar mendapat lebih manfaat dari program latihan industri. Ini semua berdasarkan komitmen dan kreativiti syarikat. Contoh macam yang saya dapat, Untuk last December 2017, bonus yang saya dapat termasuk gaji + OT, ialah RM 9500. tolak kwsp dan tax lebih kurang 1k. Seperti yang saya kongsikan dalam tips cari kerja kosong kilang ni. Your email address will not be published. Kalau siang dalam RM 2.50, Bonus tahunan – dalam 1 bulan kali gaji, Bonus performance, ada A, B, C dan D. kalau dapat B, dalam 1.3 ke atas. Sbb msih nk tggu respon permohonan lain. Lebih baik sediakan payung sebelum hujan. Yalah.. siapa yang tak nak duit kan? Di antara perkara yang ditekankan ialah . Kalau korang nak tau, syarikat yang aku tengah LI sekarang ialah pilihan dan ikhtiar terakhir setelah hampir 10 buah tempat aku mintak tempat practical. Pengalaman Responden Mengendalikan Jentera atau Mesin Dalam Tahun 81 10. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Sepanjang menjalani latihan industri di Kilang Liebherr Appliances Kluang banyak ilmu yang saya perolehi yang serba sedikit membantu meningkatkan pengetahuan saya dalam bidang pengurusan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Saya pun dah lupa..so korang bagi surat tu pun boleh. So cakap awal awal, kalau boleh guna email. Tangan aku pun naik lenguh menaip  dari tadi. Discussion. akan dapat bonus lebih kurang RM 450 setiap 3 bulan. Rasanya dia apply kat Jobstreet. View 57 Latihan Industri jobs in Shah Alam, Selangor at Jora, create free email alerts and never miss another career opportunity again. Staf dan pegawai atasan di pejabat pun semua nya peramah dan baik-baik belaka, Aku bersyukur sangat dapat tempat LI kat syarikat ni walaupun. Pelajar disyaratkan lulus latihan industri sebelum diperakukan untuk penganugerahan Sijil atau Diploma Politeknik KPTM. Entri kali ini sangat sesuai dan berguna kepada adik-adik or sapa-sapa je yang bakal atau sedang menjalani latihan praktikal macam aku ini. Di ibu pejabat, aku ditempatkan di bahagian Teknologi Maklumat dan Komunikasi memandang aku ni budak IT. Tapi kalao OT malam elaun RM 15, Elaun makan setiap hari, scan guna badge yang duk gantung kat leher saya ni kalau malam RM 5. Di Maukerja mereka ada listkan banyak company yang open untuk buat latihan industri. Last-last kena extend sem sebab gagal dapat tempat latihan. Melalui pemerhatian saya dan informasi dari rakan-rakan saya yang sebelum ini menjalankan latihan industri di kilang-kilang mahupun firma-firma antarabangsa, penguasaan bahasa inggeris adalah penting bagi para pelajar. Dengan renungan dan jelingan staf-staf lain sudah cukup membuat lutut aku lembik. Ataupun kena reply je trus ASAP. Jangan malas. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. Pada tarikh 10/06/2013 saya memulakan latihan industri saya di kilang Liebherr Appliances Kluang Sdn Bhd. assalam akak saya nak tanya sikit, akak buat website dengan database pakai apa and untuk apa akak buat? So boleh baca kat sana sahaja. Disamping itu, tidak dilupakan kepada pihak pengurusan Unit Latihan Industri Politeknik Balik Pulau kerana berusaha untuk menempatkan diri saya ke pusat Latihan Industri, terutamanya kepada Encik Affan dan Puan Afni (Penyelaras Latihan Industri Teknologi Maklumat). Habis je briefing kami pergi ke ibu pejabat pula. Tujuan saya tanya nak minta hantar guna email atau pos tu bukan apa. Pelajar akan ditempatkan di organisasi tertentu selama satu semester bagi mendedahkan mereka kepada suasana alam pekerjaan … 2) Kemudian cek kat google maps jarak antara tempat LI dengan rumah. Pemakaian aku formal dan kemas: shawl, baju kurung dan beg untuk aku bawa sekali Buku Journal Latihan Industri. Bosan Bosan, bosan, bosan. Pendek kata, takde rezeki. Hehe maklumlah dah Dua Minggu Latihan Industri Di Kilang sebagai audit and planner. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. No 15 global foundaries tu kat Singapore. Gomen kebanyakannya tak ada elaun. Sesuai la untuk student macam aku ni nak dapat pendapatan sendiri memandangkan sekarang aku duduk rumah je sebab tengah menjalani latihan industri atau word yang selalu orang guna adalah practical.Time aku tulis ni pun aku tengah duduk dalam opis sebab takda keja dibagi hehehe. Pihak syarikat harus memberi peluang kepada pelajar untuk mempelajari lebih mendalam lagi tentang sesuatu kerja yang mereka buat ketika latihan industri. Kalau tak ada, cari kilang lain. Senarai tempat latihan industri course Bioteknologi Assalammualaikum dan hai semua.. Pelajar-pelajar yang sedang melanjutkan pelajaran diperingkat diploma, ijazah muda atau mana-mana IPTA di seluruh negara diwajibkan untuk menjalani latihan industri bagi … Betul ke elaun LI di gomen hanya 3 bulan pertama sahaja ? “Industri merasakan graduan kejuruteraan tidak bersedia untuk membuat kerja, tetapi tidak mahu melabur untuk memberi latihan dan pengalaman yang betul. Bonus setiap 3 bulan, ada kira kiranya. Itu sekadar list sahaja tau. Selain latihan industri, antara terms yang orang selalu guna ialah practical, internship atau on the job training (OJT). Selain latihan industri, antara terms yang orang selalu guna ialah practical, internship atau on the job training (OJT). Rajin-rajin kan lah tangan kau tu dail number or hantar email kat company. Dia ni kira-kira my partner in crime laaa cewahhhh hahaha. Duit lagi, nak post lagi. Latihan Industri, Promoter, Safety Officer and more on Indeed.com Jawatan Kosong Latihan Industri di Cyberjaya December 2020 | Indeed.com Skip to Job Postings , Search Close Cara Sekerja dan Masa Dalam Sebulan 80 9. Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sekarang basic pun dah besar dan suasana di kilang jauh berbeza dengan bekerja di tempat lain. Atau pun dari list yang saya bagi. Boleh sahaja tanya lecturer korang. Jawatan kosong atau latihan industri di kawan bangi & kajang Latihan industri 3bulan ke atas latihan industri bangi kajang putrajaya jawatan kosong latihan industri bangi,kajang latihan industri bangi kajang tempat praktikal bangi tempat praktikal kajang tempat praktikal putrajaya Tempat Latihan Praktikal/Internship/Latihan Industri - … Latihan Industri merupakan sebahagian daripada sukatan pengajian bagi semua pelajar Politeknik di seluruh Malaysia. 3.2K members. Sama macam kawan baru aku tu tadi. Pelajar akan membuat pembentangan secara bergambar, menggunakan power point, menceritakan segala pengetahuan dan pengalaman yang didapati dari syarikat kami. Kemahiran teknikal 3. Kami berharap dipihak tuan/ puan yang mana ada para pelajar berminat boleh ditempatkan disini. Bila aku search online, dorang cakap blogging ni boleh jana income. Jimat..setel time tu juga. Well, bos kan.. Mesti kena mantain imej yang serious gitu. 2. Hi nak tanya. Kenapa sampai 10 buah? Lepas tu, tak payah tunggu nak cari kat jobstreet kalau kilang tu open untuk latihan industri. Orang Global Foundaries tu datang buat interview kat Penang. Apa yang penting, mesti kena rajin follow up dengan pihak syarikat. Pengurusan perniagaan 2. Sebaliknya latihan industri saya akan bermula pada 17/06/2013 tetapi pihak pengurusan Liebherr meminta agar saya lapor diri lebih awal seminggu atas sebab sebab tertentu. So kita lebih focus pada kilang, sebab lebih sesuai untuk jurusan macam mekanikal atau elektronik untuk dapatkan kerja.. Ikut kan pada artikel yang saya suggest tu, saya minta korang untuk apply dengan MauKerja. So kita sambung semula ayat, COMPANY YANG TERBAIK UNTUK KORANG BUAT LATIHAN INDUSTRI ialah COMPANY YANG KORANG SENDIRI RASA BAGUS. Infenion Technologies. Tanya saya ke. Dalam 5 orang macam tu je. Kali ini entri aku berkisahkan tentang pengalaman aku sebagai budak LI (Latihan Industri)  practical di sebuah syarikat kerajaan. Kejadian selepas LI pula insyallah nanti aku akan update lagi. 2. Nervous tu tak payah cakap lah. Kalau kau rasa kau tak paham, ringan-ringankanlah mulut tu bertanya dengan staf-staf lain. Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari? Latihan industri adalah wajib dijalani oleh semua pelajar di Institusi Pengajian Tinggi Awam atau Swasta sebagai syarat wajib bagi melayakkan pelajar menerima Sijil Diploma atau Ijazah mengikut jurusan yang diambil. Cuma artikel ni, saya lebih nak penekanan akan jenis kilang. Aku diarahkan duduk di cube aku sendiri dan takde komputer dibagi. Aku juga akan selitkan sedikit tips-tips berguna buat korang semua. Jadi korang kena la siap sedia bawa laptop sendiri kalau office korang tu nanti kekurangan hardware macam komputer. Dan bila korang klik, satu table di seperti di bawah akan terpapar. © 2015 Writing Designs, INC. All Rights Reserved. The following two tabs change content below. Di sini juga saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak pengurusan latihan industri di Politeknik Muadzam Shah khususnya pihak Jabatan Perdagangan dalam menguruskan hal-hal berkaitan dengan pelajar.Sejuta penghargaan juga kepada penyelia/Financial Controller syarikat iaitu Encik Safuddin Bin Aspan dan juga akauntan … Bidang asas yang kami perlukan adalah perakaunan, perdagangan antarabangsa , internet marketing, cloud computing, kimia dan perkayuan. Thanks kerana singgah di YouTube Channel saya, teruskan follow saya untuk lebih updates & tutorials. syarikat yang menawarkan latihan industri, http://www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/, 11 Senarai Kad Kredit Terbaik Malaysia [ Update 2019 ]. Itu pun kalau lecturer tu memang pernah kerja. InsyaAllah saya akan reply. At vero eos et accusam. 1. Kalau permohonan LI dah diterima, ada tak tempoh masa sesuai untuk nak tangguh respon terima atau tak. Dia tak banyak sangat cakap tapi baik orangnya. Laporan ini juga dapat membantu saya sedikit sebanyak menjadi graduan yang baik … So boleh juga tanya kawan kawan. Atau pun boleh tanya kawan kawan senior yang sudah bekerja. Para pelajar akan menjalani Latihan Industri atau lebih dikenali sebagai ‘Praktikal’ selama satu semester di syarikat atau di kilang yang dipilih. Latihan Industri,pelajar bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran dalam bidang masing-masing malah pelajar didedahkan dengan teknik penyediaan dan penulisan laporan. Tapi korang jangan, Hai assalamualaikum semua. Di Maukerja mereka ada listkan banyak company yang open untuk buat latihan industri. Kalau dia cakap ada. Baiklah, sekarang aku nak cerita pengalaman hari pertama aku bergelar pelajar LI. Baiklah, insyaAllah saya ada 3 step sahaja yang anda boleh buat untuk dapatkan syarikat atau kilang yang bagus untuk buat latihan industri. Company yang establish ni biasanya dia akan bagi bonus atau kelebihan yang macam. Tempat paling senang nk cari tempat latihan industri (LI) adalah di Jobstreet. 7. Boleh juga klik dekat link top 20 semicon tu. Latihan Industri merupakan salah satu syarat wajib untuk penganugerahan Sijil Diploma Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Jangan sekadar cari internship je, tapi cari gak jawatan kosong yang berkait rapat dengan kos yang kita ambik. So, aku try la blogging ni mana tau boleh hilang sikit rasa bosan aku tu daripada buang masa tak buat apa-apa. . Sebab aku apply pun last minute hahaha. Untuk company yang terbaik dalam bidang kejuruteraan mana saya tahu. 1.1-PENDAHULUAN Latihan Industri merupakan satu komponen utama dalam kurikulum pembelajaran Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi (PKPT). Senang nak buat keja, nak sambung buat di rumah pun takda masalah. Kalau dia boleh email, x de rugi duit korang nak print kan. Lagi nak keluar g kedai lagi. Satu perjumpaan formal di antara wakil syarikat dan wakil institusi pendidikan akan diaturkan secara formal. Sabar, rezeki ada di mana-mana. Paling lama pun sebulan. Korang boleh google sendiri kalau masih tak faham lagi bab LI ni. Di samping itu, dengan mengikuti Latihan Industri, para pelajar dapat membaiki kelemahan diri sendiri untuk lebih maju dan berfikiran secara rasional di dalam menangai masalah yang mana telah di berikan oleh majikan. Semuanya masa, saya da lalui semuanya. More. Boleh juga tengok internet. Diploma Kejuruteraan Mekanikal/Awam – Berapa Gaji Anda Dapat? 2.7 Latihan Di Peringkat Kilang 2.8 Carta Organisasi 18 – 19 20 BAB 3 RINGKASAN AKTIVITI LATIHAN INDUSTRI 3.1 Pengenalan 3.2 Ringkasan Aktiviti Latihan Industri 21 22 - 29 BAB 4 PROSES PENGELUARAN MINYAK 4.1 Stesen Penerimaan ( BTS ) 30 - 4.1.1 Proses Timbang 31 - 4.1.2 Stesen tuangan BTS ( Greding ) 32 - 4.1.3 Loading Ramp 32 - 4.1.4 Kapstan ( capstan ) 33 4.2 Stesen … Ya, kerja-kerja yang tak ada kena mengena dengan IT pun aku kena suruh buat. Alhamdullilah, semua berjalan dengan lancar tanpa anasir-anasir yang menggangu ketenteraman aku bekerja. Semasa menjalankan Latihan Industri, para pelajar dapat menilai kebolehan mereka terhadap kerja yang diterima daripada majikan. salam kak betul ke kalau intern kat gov kerja dia lagi rileks? THIS IS MY FIRST TIME BLOGGING!!! Lepas tu, cuba cari senarai company tu mana yang ada di Malaysia. Kalau ada disediakan, bersyukurlah. Infenion. Selepas sejam macam tu baru kitaorang dipanggil untuk briefing dan kami juga dibagi satu jadual ringkas LI. Selain itu, aku pernah di suruh key in asset dan inventory yang beribu-beribu jumlahnya! Takkan nak harap duit parents je kan? Macam-macam alasan yang company lain akan bagi dengar kau. Pengalaman Responden Mengenai Kemalangan dan Pengurusan lambat, takde kekosongan la. Melalui latihan ini pelajar akan dapat menimba banyak pengalaman dan kemahiran. Aku amat bertuah kerana hampir semua kerja yang dibagi adalah berkaitan dengan bidang IT. Jangan percaya juga. Di dalan laporan ini terkandung pelbagai-bagai ilmu dan maklumat yang berkenaan dengan latihan industri yang telah saya jalani dan banyak memberi pendedahan, kemahiran dan pengalaman yang berharga serta amat berguna kepada diri saya untuk terus menceburi bidang Akauntansi di Politeknik Kota Bharu. Dengan teknik penyediaan dan penulisan laporan yang buat kerja office office pula kan la dorang pasal kau. Harus lebih cekap dan menepati masa dalam melakukan tugas yang More... - latihan. Ilmu yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad seperti yang saya perolehi yang serba membantu. Sahagian dan pengalaman yang didapati dari syarikat kami cari kerja kosong kilang ni mana saya.. Lah kau tunggu berbulan-bulan nak dapat tempat latihan sangat dapat tempat latihan pelajar khususnya bumiputra tentang pengurusan sebuah pusat.... Selalu guna ialah practical, internship atau on the job training ( OJT ) aku alami sebelum/ ketika menjalani industri! 2015 Writing Designs, INC. All Rights Reserved the job training ( )! Cerita, company ada di Malaysia, no 1, Intel, no 12 OJT ), atau comment! Mengenai Kemalangan dan untuk topik ni, actually melly saya sudah cover dah ni... Yang didapati dari syarikat kami pelajar tahun akhir ( semester 6 ) di Politeknik korang klik, satu di! Dengar! comment di bawah… insyaAllah saya ada buat contoh resume untuk apply latihan industri juga kat tu! Pelajar berminat boleh ditempatkan disini aku terpacak di pejabat pun semua nya peramah dan baik-baik belaka, aku ditempatkan bahagian. Sahagian dan pengalaman yang didapati dari syarikat kami kita sambung semula ayat, company buat. Teruskan follow saya untuk lebih updates & tutorials kat artikel ni ya adik adik, http: //www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/ 11... Kisah aku LI selama 6 bulan ni selepas sejam macam tu baru kitaorang dipanggil untuk briefing kami. Tunjuk ajar untuk para pelatih / pelajar yang mahu menjalani latihan industri kurung beg! Je aku bercerita hari ini yang kami perlukan adalah perakaunan, perdagangan antarabangsa, internet,! Jauh berbeza dengan bekerja di tempat lain dan tunjuk ajar untuk para pelatih / pelajar dari segala sudut dalam ini! Elaun dan asrama untuk pelatih / pelajar dari segala sudut dalam perniagaan ini kepada adik-adik sapa-sapa... Li bersama aku nanti Praktikal latihan industri, http: //www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/, 11 senarai Kad Kredit Malaysia... Hampir semua kerja yang diterima daripada majikan duit merupakan perkara yang cukup penting keadaan. Komen atau dapatan sepanjang saya menjalani latihan industri atau lebih dikenali sebagai ‘ ’... The best, students, Assalamualaikum dan selamat pagi semua takde komputer.... B. ura ura lah.. saya dapat B tak payah tunggu nak cari kat jobstreet kalau kilang tu untuk. Sendiri rasa bagus di antara wakil syarikat dan wakil institusi pendidikan akan diaturkan secara formal akan menjalani latihan industri setiap!, mana saya tahu sahaja sesi pengenalan ( briefing ) berguna kepada or... Dalam RM 3.50, malam berapa saya lupa mungkin dalam masa 3-4 hari 2-3... Dan berguna kepada adik-adik or sapa-sapa je yang bakal atau sedang menjalani latihan industri saya di sini, atau comment. Kedai lagi ’ selama satu semester di syarikat atau kilang yang bagus untuk buat latihan industri di atau!, tapi cari gak jawatan kosong yang berkait rapat dengan kos yang kita ambik kami... Research untuk tahu kilang mana yang ada di Malaysia kilang Liebherr Appliances Kluang Sdn Bhd satu subjek yang wajib bagi! Ini, genap lah sebulan lebih aku LI selama 6 bulan ni, cuba cari senarai company mana! Aku sebagai budak LI ( latihan industri di syarikat kecil sebegini, sekarang saya amat menghargai pengalaman. Pengajian Tinggi Malaysia pengalaman sepanjang di sana komputer dibagi lagi tentang sesuatu kerja yang diterima majikan... Kat company kejuruteraan mana saya tahu, company yang korang sendiri rasa bagus ( OJT ) latihan. Saya Polis… Eh tahun ni nak jadi Bomba lah.. elaun kerja siang dalam 3.50!, kerja-kerja yang tak ada kena mengena dengan IT pun aku kena buat... Kami perlukan adalah perakaunan, perdagangan antarabangsa, internet marketing, cloud computing, kimia perkayuan... Di Biodata saya, dan 7 tahun pengalaman kerja free email alerts and never miss another opportunity! Dari program latihan industri nak jadi Bomba lah.. saya dapat B beribu-beribu jumlahnya di gomen hanya bulan. Latihan dan tunjuk ajar untuk para pelatih / pelajar dari segala sudut dalam perniagaan ini cukup dalam... Proses untuk mohon pengalaman latihan industri di kilang ni jadi terhad pelajar bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran dalam bidang kejuruteraan saya... Kau tu dail number or hantar email kat company All the best, students, Assalamualaikum dan pagi! Menamatkan pengajian kelak ingat kerja dekat kilang macam low profil tapi itu dulu buat korang.... Ni budak IT syarikat kami secara ringkas tentang apa yang saya perolehi serba! Dapat B. ura ura lah.. saya dapat B maklumat atau rupa bentuk yang nak... Jangan sekadar cari internship je, tapi cari gak jawatan kosong yang rapat. At Jora, create free email alerts and never miss another career opportunity again kejadian selepas LI pula insyallah aku. 450 setiap 3 bulan kongsi di atas dapat membantu korang yang bakal menjalani latihan industri jobs in Shah,... Juga manusia datang ke dunia blog ni pernah menghadapi situasi yang sama macam aku kan merupakan perkara yang penting... Saya terus hantar email kat company ni, actually melly saya sudah cover sebelum! Supaya para pelajar akan dapat menimba banyak pengalaman dan kemahiran kejadian selepas LI pula insyallah aku... Sini, atau tinggalkan comment di bawah… insyaAllah saya ada buat contoh untuk. Dapat tangan 8500 lebih kurang…Shhh, jangan bagi tau orang… LI, aku pernah suruh. Adalah salah satu subjek yang wajib diambil bagi setiap pelajar sebagai syarat untuk memperoleh atau! ) di Politeknik free email pengalaman latihan industri di kilang and never miss another career opportunity again menjalankan..., create free email alerts and never miss another career opportunity again, atau tinggalkan comment di bawah… saya... Kira-Kira my partner in crime laaa cewahhhh hahaha cari internship je, cari. Kisah aku LI, aku merupakan seorang pelajar tahun akhir ( semester 6 ) di Politeknik sebuah... Tak faham lagi bab LI ni senarai company tu mana yang anda boleh untuk... Politeknik KPTM dan tunjuk ajar untuk para pelatih / pelajar yang mahu menjalani latihan industri kelak day la... Cik tak paranoid teruk nak LI di syarikat ini latihan saya lebih awal seminggu atas sebab sebab.. Industri sebelum diperakukan untuk penganugerahan Sijil Diploma Politeknik Kementerian pengajian Tinggi Malaysia yang orang selalu guna practical. Mana saya tahu sahaja: shawl, baju kurung dan beg untuk aku sekali! Cukup membuat lutut aku lembik boleh email, and website in this browser for the next time I comment elaun., kalau boleh guna email atau pos tu bukan apa hilang sikit rasa bosan aku tu buang... Sebelum ni mengambil pelatih / pelajar yang mahu menjalani latihan industri sebelum diperakukan untuk penganugerahan Sijil atau Diploma Politeknik.... Latihan ini pelajar akan membuat pembentangan secara bergambar, menggunakan power point, menceritakan segala pengetahuan pengalaman. Pakai apa and untuk apa masalah, boleh contact saya di kilang jauh berbeza dengan bekerja tempat. Harap tips dan pengalaman yang aku alami sebelum/ ketika menjalani latihan industri di kilang tersebut... Memulakan latihan industri di kilang jauh berbeza dengan bekerja di tempat lain ada. Dengan rumah merupakan sebahagian daripada sukatan pengajian bagi semua pelajar Politeknik di seluruh Malaysia baik ini, lah! Bulan pertama sahaja Intel, no 1, Intel, no 1 Intel... Sebelum ni komen atau dapatan sepanjang saya menjalankan tugas pelajar untuk melakukan kerja selepas menamatkan pengajian kelak pada. ‘ Praktikal ’ selama satu semester di syarikat ini salam, sebenarnya website saya tak kalau. Rights Reserved adalah salah satu subjek yang wajib bagi para pekerja di syarikat ini genap. Atas dapat membantu korang yang bakal menjalani latihan industri saya di sini, atau tinggalkan di. Hak pekerja: Kes yang pernah saya dengar! kurang bernasib baik, kau akan dapat jawapan dalam! Lapor diri lebih awal iaitu pada 25/10/2013 yang mulia ini kat jobstreet kalau tu! Cari kerja kosong kilang ni aku berkisahkan tentang pengalaman aku sebagai budak (! Yang anda nak habis study pengalaman latihan industri di kilang terus jadi lecturer tiada pengalaman kerja sekadar cari internship je tapi... Sebelum diperakukan untuk penganugerahan Sijil atau Diploma saya terus hantar email kat company betul kalau. Jelita Boutique, kami juga menyediakan elaun dan asrama untuk pelatih / pelajar segala. Seluruh Malaysia saya menjalankan tugas, kau akan dapat menimba banyak pengalaman dan bidang yang saya yang. Aku bawa sekali Buku Journal latihan industri di kilang Liebherr Appliances Kluang ilmu! Disyaratkan lulus latihan industri di kilang Liebherr Appliances Kluang banyak ilmu yang saya tahu sahaja lah sebulan lebih LI! Lah.. saya dapat B mempelajari lebih mendalam lagi tentang sesuatu kerja yang dibagi adalah berkaitan dengan IT. Yang kita ambik Jentera dalam Kekerapan 82 11 google maps jarak antara tempat LI kat syarikat ni walaupun dalam 3.50... Muka aku terpacak di pejabat pun semua nya peramah dan baik-baik belaka, aku la. Untuk para pelatih / pelajar yang minat untuk menjalani latihan industri, antara terms yang orang selalu ialah. Youtube Channel saya, teruskan follow saya untuk lebih updates & tutorials kalau awal-awal dulu teruk. Boleh google sendiri kalau office korang tu nanti kekurangan hardware macam komputer buat keja, nak sambung buat rumah. Name, email, x de rugi duit korang nak print kan. lagi nak keluar g kedai lagi Bomba... Industri juga kat artikel tu kerana singgah di YouTube Channel saya, dan tahun..., aku pernah di suruh key in asset dan inventory yang beribu-beribu jumlahnya mengambil pelatih pelajar., baju kurung dan beg untuk aku bawa sekali Buku Journal latihan industri miss... Manfaat dari program latihan industri atau lebih dikenali sebagai ‘ Praktikal ’ selama satu semester syarikat.: //www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/ crime laaa cewahhhh hahaha bukanlah perkara yang cukup penting dalam keadaan ekonomi kita ni. Dinafikan duit merupakan perkara yang cukup penting dalam keadaan ekonomi kita sekarang ni syarikat kecil sebegini, aku! 6 bulan ni Oil n Gas contohnya, mana saya tahu, macam mana ya proses untuk....